GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Dan gorskih reševalcev - tekma prve pomoči

Tekma PP 2017_2V soboto, 17.6.2017, je na Virnikovi planini na Jezerskem, v sklopu praznovanja Dneva gorskih reševalcev, na katerem so diplome in značke prejeli novi gorski reševalci, potekalo še tekmovanje v prvi pomoči. Tekmovanja sta se iz našega društva udeležili dve ekipi s petimi člani.

Organizatorji so sedmim prijavljenim ekipam pripravil štiri podvojena delovišča. Na prvem je bilo potrebno oskrbeti osebo, ki je padla s konja in hudo krvavela iz golenice. Scenarij je predvideval, da krvavitve ni mogoče ustaviti s kompresijo, zato je bilo potrebno narediti esmarchovo prevezo. Na drugem delovišču je bila poškodovana nosečnica z bolečinami v hrbtu. Nosečnico je bilo treba obrniti na pravi-levi bok in imobilizirati. Tretja točka je predvidevala daljše, a uspešno oživljanje s pomočjo AED. Četrto delovišče pa je letos kot novost vključevalo tudi tehnični pristop do ponesrečenke, ki se je poškodovala na težkem, strmem terenu.

Tekma je potekala tekoče in ob dokaj izenačenem znanju vse ekip je po seštevku točk prvo mesto pripadlo ekipi GRS Ljubljana 2, v kateri so bili pod vodstvom Jožeta Celestine še Igor Krevelj, Miha Peternel, Franci Kastelec in Ana Trnkoczy (GRS Bovec). Naše društvo je prispevalo še eno ekipo in sicer so za GRS Ljubljana 1 pod vodstvom Jurija Nabergoja tekmovali še Martin Česnik, Matjaž Šikovec, Žiga Ašič in Helena Škrl.

Za udeležbo na tekmi, na kateri smo od vseh postaj edini imeli dve tekmovalni skupini, nas je uspešno pripravljala dr. Veronika Rupnik, za kar se ji zahvaljujemo.

Napisala: Helena Škrl

Foto: Boštjan Fon, Janez Javoršek, Helena Škrl