GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Zbornik ob 80 letnici društva GRS Ljubljana

Ob 80 letnici GRS društva Ljubljana je moštvo društva uresničilo veliko željo več generacij svojih članov. S popisom svojega dela v preteklem obdobju so zase in za slovensko GRS rešili pozabe mnogih pomembnih in zanimivih podatkov.

Izdani Zbornik v I. delu izpod peresa Mitje Koširja predstavlja gorsko-reševalno delo ljubljanskih gornikov in alpinistov od reševnja dr. Jožeta Cerka leta 1912 na Stolu, do leta 1938, ko je bila formalno ustanovljena postaja GRS Ljubljana ter delo gorskih reševalcev te postaje do leta 2004, ko je v metodološkem, a ne v vsebinskem smislu zaključil I.del obelodanjene knjige.

                        

                Risba Vlasta Kopača in Dena Cedilnika iz prve in zadnje strani Zbornika

Pred nekaj leti je vodstvo društva GRS sklenilo za tisk že pripravljeno gradivo dopolniti s podatki o dejavnostih, ki so se po vsebini in obsegu zelo povečale in izdatri Zbornik. Obvezo za zbiranje dosegljivega gradiva ter fotograjskega materiala, pisanje potrebnih sestavkov in uredništvo je prevzel Danilo Škerbinek. Čeprav je na povabilo sedanjim in nekdanjim članom društva za sodelovanje pri posredovanju ali pisanju dopolnilnih gradiv za Zbornik prejel kar 84 prispevkov in obsežen fotografski material je verjetno, da je ušel v pozabo marsikateri podatek. Zbrano gradivo je predstavljeno v II. delu Zbornika. Zbiranje je bilo dolgotrajno, a knjiga, ki jo je društvo prejelo iz tiskarne letošnjega septembra, je nagrada za utrujajoče delo.

Člani društva GRS Ljubljana smo ponosni na vso dano pomoč ljudem v gorah, pri reševanju njihovega premoženja in še povsod tam, kamor smo bili poklicani in seveda na prisevek, ki smo ga dali člani društva slovenski GRS.

GRS Ljubljana, Brane Žorž