GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Skupna iskalna vaja CNSAS stazione Trieste in društva GRS Ljubljana

Tržaški gorski reševalci so nas povabili k skupni iskalni vaji zaradi spoznavanja in uskladitve postopkov pri iskanju pogrešanih oseb. Na obmejnem področju tržaške pokrajine s slovenskim ozemljem je mnogo stez primernih za hojo ali kolesarjenje. Področje je zaledje Trsta, Sežane, Kopra in ostalih naselij, katerih ljudje po napornem dnevu radi odidejo v naravo na sprehod, na rekreacijo ali kolesarjenje. Večkrat smo imeli iskanja in reševalne akcije na tem področju.

Vabilu na skupno vajo, smo se z veseljem odzvali in med pripravami ugotovili, da je akcija namenjena preizkusu vseh služb, ki bi sodelovale pri morebitnem iskanju ali reševanju.
Zbrali smo se 14.11.2010 v Padričah, kjer je bil štab vaje. Na zbornem mestu so bile naslednje službe:

  • CNSAS FVG Gorska in jamarska reševalna služba Furlanije Julijske Krajine
  • CVF Trieste Gasilska služba Trst
  • PC FVG Civilna zaščita FVG iz vseh obmejnih občin tržaške pokrajine
  • CFR FVG Regionalna gozdarska služba Furlanije Julijske Krajine
  • Društvo GRS Ljubljana
  • Cinofili CNSAS Vodniki reševalnih psov pri gorski reševalni službi FVG
  • Cinofili CVF Trieste Vodniki reševalnih psov pri gasilski službi Trst
  • KVRP Postojna Klub vodnikov reševalnih psov Postojna
  • Vodnik reševalnega psa pri društvu GRS Ljubljana
  • Helikopterska enota civilne zaščite FVG z napravo za radijsko iskanje oseb


Področje namenjeno vaji je obsegalo približno 400 hektarov. Deset markerjev v dolini Gliščice je bilo namenjenih iskanju s helikopterjem, drugih deset na območju med Bazovico, Trebčami in Lipico pa je bilo namenjenih iskanju s psmi in reševalci. 160 reševalcev je bilo razdeljenih v 39 skupin. Vsaki skupini je bilo dodeljeno območje iskanja. Skupina se je po odkritju markerja ali po končanem pregledu vrnila v bazo.

Radijske in telefonske povezave med službami smo si morali organizirati sami tako, da nismo ovirali medsebojnih komunikacij. Vsi markerji so bili odkriti v štirih urah in ekipe so zaključile z iskanjem.

Pridobili smo si veliko izkušenj glede organizacije in izvedbe vaje na vodstveni ravni in tudi na operativni ravni, saj so vsi naši člani sodelovali v mešanih skupinah. Seveda na takšni vaji ne gre brez opazovalcev. Na italijanski strani so bili regijski vodje služb, ki so sodelovale na vaji in na slovenski strani predsednik GRZS Igor Potočnik, podpredsednik Slavko Rožič in vodja izpostave URSZR Postojna Franc Šajn.

Zahvaljujemo se CNSAS stazione Trieste za povabilo in skupno uspešno izpeljan projekt aktiviranja služb zaščite in reševanja Italije in Slovenije na tržaškem obmejnem področju.

DGRS Ljubljana
koordinator vaje
Zlatko Grželj