GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Dve akciji v Zasavju

»No, pa imamo tudi mi padalca in ne samo Tolminci,« smo si mislili, ko smo z dvema avtomobiloma ob osmih zvečer hiteli proti Zagorju ob Savi, kjer nas je že čakal gasilski avtomobil in šel pred nami do Potoške vasi.

Tam pa cela vrsta gasilskih vozil, reševalno vozilo, policija – in pol vasi. K sreči je jadralni padalec obvisel na drevesu, ki je bilo od ceste oddaljeno okoli 50 metrov, zato so gasilci z reflektorji osvetlili kraj nesreče in nam vsaj malo olajšali delo. Eden od nas se je začel s pomočjo krampižerjev na čevljih počasi vzpenjati na drevo. Kar precej težav mu je povzročala močna poraščenost debla z bršljanom. Vsakih nekaj metrov je v trak okoli debla vpel varovanje. Najprej je spustil z drevesa sedež in čelado, ki ju je padalec odvrgel, potem splezal nad padalca, ki je bil kakšnih 25 metrov visoko in naredil sidrišče. Padalca je namestil v reševalni sedež in s pomočjo statične vrvi smo ga spustili na tla. Malo več dela je imel s snemanjem padala ampak končno mu je tudi to uspelo in s pomočjo druge vrvi smo ga spustili z drevesa. Akcija je bila zaključena ob 23. uri.

No, rešeni padalec je bil res zagnan. Komaj je slekel premočena oblačila in popil steklenico vode, je že poklical s telefonom prijatelja, če ve, kdo popravlja padala.

Na sredi pisanja zgornjega sporočila sem prejel klic za iskalno akcijo in že drugi dan se zopet z dvema avtomobiloma vozimo po ozki dolini Save do Hrastnika in naprej proti vrhu Kopitnika. Od prejšnjega večera so pogrešali starejšega moškega, ki se je odpravil na sprehod in od takrat se je za njim izgubila vsaka sled. Na terenu je že večje število vodnikov reševalnih psov s psi, gasilcev, lovcev in okolišanov. Iskalno akcijo vodi policija, ki nam odredi mesto iskanja na strmih južnih pobočjih Kopitnika. Po opravljenem pregledu se osredotočimo na kraje, kjer bi po pripovedovanju domačih lahko bil pogrešani glede na zadnji pogovor, ki so ga imeli z njim po mobilnem telefonu. Operater na žalost ni mogel določiti natančnih koordinat klica, zato pregledamo kar nekaj možnih krajev. Brezuspešno. Zaradi teme smo akcijo zaključili in jo danes nadaljujemo.