GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Iskalna intervencija Konjščica

Konjščica_5V soboto pozno ponoči je takoj po prihodu iz Francije zazvonil telefon. Intervencija. Operater Centra za obveščanje me je zvezal s policijsko postajo Litija, izkazalo se je, da je šlo za pogrešano osebo v kraju Konjšica med Litijo in Zagorjem. Takoj smo aktivirali Reševalno skupino Zasavje in nato smo bili ob 9:00 zjutraj na terenu. Po posvetu in pregledu se je izkazalo, da gre za zelo razgibano in mestoma prepadno območje, ki naj bi bilo poleg tega še domovanje kač.

Za pregled terena smo se razdelili v naveze ter se od zgoraj spustili v vsako izmed grap na območju. Ker je bilo območje preobsežno, smo preko Centra za obveščanje aktivirali še preostale člane GRS Ljubljana ter vodnike reševalnih psov GRZS. Popoldanska nevihta je razmočila že tako nevaren teren, a smo vseeno nadaljevali z iskanjem. Naš član Jože je nato kmalu javil, da so našli kapo, ki je ustrezala oblačilom pogrešanega. Najdbi kape je sledila tudi najdba pogrešanega, na žalost prepozno. Iskalni del intervencije je tako potekal 10 ur.

A naše delo še ni bilo končano. S policistom, vodjo intervencije, sva se dogovorila o naslednjih korakih, kajti do ponesrečenega je bilo več kot 300 višinskih metrov zelo strmega terena. Najprej smo, v spremstvu našega reševalca, z vrvjo do ponesrečenega spustili preiskovalca, šele nato smo pripravili sidrišče za spust ponesrečenega za zadnjih 150 višinskih metrov do zaščitne ograje nad cesto. Prenos preko nje bi vzel več časa, zato smo za pomoč zaprosili prostovoljne gasilce iz Litije, ki so uporabili teleskopsko dvigalo.

Z intervencijo smo zaključili ob 1:00 drugi dan. Pohvaliti moram vse reševalce GRS Ljubljana za požrtvovalno, strokovno in odgovorno delo na terenu.

Brane Žorž