GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Intervencija Pekel

Intervencija Pekel_3Pekel je soteska pri Borovnici, v kateri je imela naša postaja v zadnjih letih številne reševalne akcije. V grabnu s slapovi je pretežni del dneva skozi celo leto senca in zato so skale in tla večinoma vlažna. V nedeljo je korak zdrsnil planinki v nizkih gležnarjih. Nič nenavadnega za konec oktobra na zlizani potki ob potoku. Poškodovan gleženj in koleno. Na sončen dan je redko kateri reševalec doma, zato se nas na parkirišču ob vhodu v sotesko pri peklenščku zbere manj kot običajno.

Vzamemo iz prtljažnika le najnujnejše, pa vendar še vedno vsak nese v klanec za dobro mero. Levo od prvih stopnic blizu drugega slapu leži poškodovanka, ki jo kljub temu, da smo v tričetrt ure pri njej, zebe in zato malce trese. Oskrbimo ji nogo, položimo jo v nosila in pokrijemo. Strah in negotovost počasi popuščata, morala vidno zraste. Zanesljivo jo transportiramo po potki, a prenos je toliko delikaten, da zahteva stalno varovanje s sto metrsko vrvjo. Ko smo v dolini, nam je kljub mrazu pošteno vroče.

Poškodovanko predamo fantom nujne medicinske pomoči. Ob strani stoji neznanka, ki se nam približa, ko modrujemo in kvantamo, kot običajno po uspešno opravljenih akcijah.

Nekako ji je nerodno pristopiti, pa se končno le ojunači...

»Fantje, sem njena kolegica, a se to reševanje plača? Koliko bo pa koštalo?«

Pojasnimo ji, da zdravstveno pomoč plača država, gorski reševalci pa smo le prostovoljci.

Nasmeh na obrazu. Zahvali se. So trenutki, ko se nam zazdi, da smo naredili nekaj majhnega ampak dobrega...

Priporočimo se za kakšen očenaš pri maši v nedeljo...