GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Trening terenske vožnje

V sredo, 16.6.2021 smo člani GRS Ljubljana izkoristili lepo popoldne za trening terenske vožnje z našimi vozili. Pod strokovnim vodstvom inštruktorja terenske vožnje Janeza Marolta, smo po kratki obvezni teoriji najprej preizkusili naše znanje in terenske sposobnosti naših vozil na posebej za to namenjenem poligonu v Zgornji Savinjski dolini. Polni novega znanja in zaupanja v avtomobile smo se potem zapeljali še na resen teren - poligon po gozdnih cestah. S pridobljenimi izkušnjami in znanjem bomo tako še boljši.

https://offroadexperience.eu/

Vaja reševanje s sedežnice 2020

Zadnjo lepo soboto pred napovedano ohladitvijo smo izkoristili za najbolj zračno od vaj – vajo reševanja s sedežnice. V majhni ekipi smo se zbrali na naši vsakoletni lokaciji, smučišču Javornik – Lome in tekoče opravili vse postopke reševanja s sedežnice, ki vključujejo vzpon po stebru in vmesno varovanje, razelektritev jeklenice, prehod preko sedeža in spuščanje osebe, ki je ostala ujeta na sedežu, na tla. Vsak se je enkrat izmenjal v vlogi smučarja in reševalca in po dveh urah smo bili spet vsi varno na tleh, pripravljeni na novo smučarsko sezono.

Vaja iz letne tehnike reševanja

Na sončno soboto, 13.6. smo imeli reševalci GRS Ljubljana vajo iz letne tehnike v plezališču Turnc pod Šmarno Goro.

Vaja je potekala na dveh glavnih točkah – na Orlovih glavah in v plezališču Garderoba. Na Orlovih glavah so vsebine vaje obsegale izdelavo vrvne ograje, za varen pristop reševalcev po izpostavljenem terenu do delovišča, izdelavo dveh sidrišč za spust reševalca z nosili ter tipizirano reševalno tehniko (spust in prehod v dvig reševalca z nosili). Na drugi točki, v plezališču Garderoba, pa je potekalo »žimarjenje« (žargonski izraz za samostojno vzpenjanje po pritrjeni vrvi), prehod preko vmesne fiksne točke in nato še spust po vrvi.

Vmes nam je vajo prekinil poziv na intervencijo, kar smo glede na sončen dan tudi lahko pričakovali. Akcija je bila hitro zaključena, tako da so se reševalci, ki so odhiteli na intervencijo, pravočasno vrnili in dokončali vajo.

Na splošno je bilo vzdušje med člani prijetno in sproščeno, a hkrati disciplinirano. Seveda nismo pozabili na varnost pri vseh manevrih – previdnost, preudarnost in primerno samovarovanje na izpostavljenih delih. Manevri in delo so potekalo gladko in brez zapletov, s čimer smo zelo zadovoljni, kar kaže na visoko raven usposobljenosti in pripravljenost na »tazaresne« okoliščine. Videlo se je, da smo člani takšne vadbene aktivnosti po mesecih premora precej pogrešali. Vajo smo uspešno zaključili ob 14h.


Vodja vaje: Jože Celestina

Zimska vaja GRS društva Ljubljana

Začetek mrzlih dni v lanskem novembru je obetal lepo, zasneženo zimo. Sneg je pobelil skorajda tudi vse nižine, a glej ga zlomka, kot že nekaj zim, je tja do »resne« koledarske zime sneg le še visoko v hribih. Nižje si z njim ne moremo kaj dosti pomagati. Ko kamniški reševalci potarnajo, da se tudi starejši ne spomnijo, da bi sredi zime bili prisiljeno oditi na vajo izven Kamniških hribov...?

Reševalci GRS Ljubljana smo se v nedeljo, 2. februarja v številni zasedbi odpravili na Vršič, kjer smo izvedli zimsko vajo.
Štiri točke vaje so prevzeli naši inštruktorji.
Štafetni spust, prerez snežne odeje in metode za preizkus stabilnosti(CT in Norveška metoda), iskanje zasutega pod plazom z plazovno žolno in sondiranje z izkopavanjem.

Hvala vsem inštruktorjem za pomoč pri izvedbi vaje.
Vsebino elaborata vaje je bilo potrebno razložiti, preveriti znanje, nazorno pokazati novosti in predebatirati ogromno tem.
Sodelovalo je 8 inštruktorjev, 25 reševalcev in trije pripravniki.

Celodnevno delo je pustilo posledice in po uspešno izvedeni vaji smo posedli za mize v Erjavčevi koči, kjer so nas dobro in obilno postregli. Hvala.

Lep sončen zimski dan nad Vršičem je minil v resnem ambientu - resnega dela. Mimoidoči so bili zelo zadovoljni, da je v bregu pod Malo Mojstrovko veliko slovenskih gorskih reševalcev. Občutek, ko vedo, da so streljaj daleč izurjene ekipe za reševanje je zelo lep... posebej še, ko spoznajo, da se nesreče dogajajo vsem in vsakomur!

Vodja vaje: Janez Javoršek

Vaja reševanje s sedežnice

Čeprav je še indijansko poletje se reševalci že pospešeno pripravljamo na zimo in sicer smo v mini reševalni ekipi, ki je štela šest reševalcev in reševalk, na smučišču Javornik v Lomah, opravili vajo reševanja s sedežnice.
Izmenjevali smo se kot reševalci in reševani ter vajo v dobri uri zaključili. S pašnika pod sedežnico so nas opazovali štirinogi rogati opazovalci, ki na potek vaje niso imele pripomb. Mi tudi ne, saj je vaja potekala tekoče, hitro in varno.
Seveda se zavedamo, da bi dejanska reševalna intervencija v primeru zastoja sedežnice prav gotovo potekala v težjih vremenskih razmerah (sneg, led, mraz), a z rednimi vajami vzdržujemo pripravljenost na visokem nivoju in ta nam bo v realni situaciji prišla še kako prav.

Napisala: Helena Škrl

 

Dan reševalcev, Mojstrana

V soboto 15.6.2019 se je v Mojstrani v sklopu praznovanja vsakoletnega Dneva gorskih reševalcev odvijalo tudi tekmovanje v prvi pomoči za reševalce postaj oz. društev GRS.

Tekmovanja so se iz našega društva udeležile kar tri ekipe s petimi tekmovalci, kar je za našo postajo že lep uspeh. Tako kot že nekaj preteklih let pa se nam je pridružila tudi Ana Trnkoczy iz GRS Bovec, prvič pa smo letos v ekipi imeli tudi člana GRS Jezersko, Ažeta Šenka.

Ekipe so sestavljali:

Ljubljana I

Tine Ščuka (vodja), Helena Škrl, Martin Česnik, Jurij Nabergoj, Anže Šenk

Ljubljana II

Igor Krevelj (vodja), Žiga Ašič, Lidija Honzak, Janez Javoršek, Nejc Turnšek

Ljubljana III

Jože Celestina (vodja), Gašper Rak, Ana Trnkoczy, Saso Joul Borišek, Robi Držan

Tekmovanje se je odvijalo pred Planinskim muzejem v Mojstrani in je bilo zanimivo tudi za gledalce saj so si lahko od blizu ogledali delo ekip na vsakem od štirih delovišč. Eno od teh je bilo tehnično, kjer smo morali pokazati znanje vrvne tehnike, na ostalih treh pa je bil poudarek na prvi pomoči. Prav vse ekipe so delale zavzeto, k temu pa so pripomogli tudi ponesrečenci - statisti, ki so se vživeli v svojo vlogo. Delo ekipe na posamezni točki je vsakokrat ocenjeval nekdo od zdravstvenih delavcev - članov GRS.

Tekma je potekala tekoče in ob odličnem znanju vseh ekip je po seštevku točk prvo mesto pripadlo ekipi GRS Škofja Loka, drugo mesto GRS Koroške in tretje mesto GRS Ljubljana II. Ekipa Ljubljana I je zasedla osmo mesto, Ljubljana III pa deseto mesto, kar je zelo lep ekipni uspeh. Pri tem je potrebno poudariti, da so bile ekipe, ki so letos nastopale na tekmi, v znanju nudenja prve pomoči zelo izenačene.

Po končani tekmi prve pomoči je bila še prikazana vaja reševanja v gorah na klasičen način in s pomočjo helikopterja Slovenske vojske. Prva reševalna vaja je potekala v ostenju Grančišča, s katerega je bila speljana tirolska žičnica za prevoz ponesrečenca v neposredno bližino Planinskega muzeja. Vaja s helikopterjem je potekala na travniku nasproti planinskega muzeja. Pri vaji s helikopterjem je sodelovala tudi zdravnica reševalka letalka dr. Veronika Rupnik, članica GRS Ljubljana in ta dan je po opravljenem izpitu za zdravnico reševalko letalko ravno prvič dežurala v helikopterski reševalni službi.

Obe vaji sta bili za gledalce, pa tudi za nas, reševalce, zanimivi, saj smo imeli celoten njun potek kot na dlani.

Dan reševalcev se je zaključil s podelitvijo priznanj tekmovalcem in podelitvijo diplom ter značk novim gorskim reševalcem.

Helena Škrl
Igor Krevelj

Vaja zimska tehnika reševanja - Snežnik

Turni smučar se je spustil z vrha Snežnika po severnem pobočju, po 100 metrih je na trdem snegu padel in drsel ter se prevračal več kot 200metrov. Na manjši uravnavi se je hudo poškodovan ustavil. Vremenske razmere ne dopuščajo reševanja s pomočjo helikopterja.

To je bil scenarij namišljene intervencije, ki se na območju Snežnika lahko dejansko zgodi. Severno pobočje je namreč zelo popularno pri smučarjih. Naklonina pobočja se giblje med 30 in 45 stopinjami. 

Reševalna skupina RS Ilirska bistrica ima v koči na Snežiku shranjeno vso potrbno tehnično opremo za zimsko tehnično reševanje. Udeleženci vaje so pri koči setavili reševalni čoln AKI. Med tem je druga ekipa pripravila prva dva sidrišča za štafetni spust reševalca z nosili proti namišljenem ponesrečencu, kjer je že reševalec in zdravnik. Ker je bilo zadostno število reševalcev, so se lahko sidrišča pripravljala precej vnaprej. Spust reševalca z nosili je potekal tekoče in hitro. Ko je reševalec z nosili prišel na mesto namišljenega ponesrečenca je sledil še dvig do vrha. Spusta in dviga je bilo po grobi oceni za 200 višinskih metrov, tako da je vsak od udeležencev vaje imel možnost izvesti vse manevre, ki so potrebni pri tovrstnem reševanju. 

Analiza z okusnim zaključkom je potekala v planinskem domu na Sviščakih, kjer so nas prijazno pogostili.