GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Vaja – Tirolska žičnica

Vaja KB_3

V torek popoldan smo imeli člani GRS Ljubljana vajo reševanja iz soteske. Janez si je zamislil vajo v soteski Predaselj, v Kamniški Bistrici. Teren je bil odlično izbran, saj je lahko dostopen z obeh strani, hkrati pa globoka soteska, skozi katero teče Kamniška Bistrica, poskrbi za resno in zahtevno vajo.

 

Najprej smo območje dela na obeh straneh soteske zavarovali z vrvno ograjo. Za izdelavo tirolske žičnice je bilo potrebno spraviti vrv z ene strani soteske na drugo. Tu je svoje znanje pokazal Tomaž. Granitno kocko, privezano na lavinsko vrvico, je zalučal na točno želeno mesto na drugi strani. Na lavinsko vrvico, ki je že premoščala sotesko, smo privezali statično vrv in jo povlekli preko. V primeru, da z metanjem ne bi uspeli, je imel Tomaž še enega aduta, kar je tudi prikazal. Na lokostrelsko puščico je privezal laks in z lokom ustrelil preko soteske.

Nosilni vrvi smo na statični strani pritrdili na drevo in ju na dinanični strani napeli. Izdelati je bilo potrebno še sistem za vpetje reševalca z nosili, z možnostjo pomikanja vzdolž žičnice in spuščanja in dviganja v kanjon. Pod budnim očesom Tadeja je tudi ta del naloge tekel gladko. Za sistem dviganja in spuščanja smo namestili vitel Kong. Žičnica je bila tako pripravljena za uporabo. Miha, v vlogi reševalca z nosili, je opravil še zadnji pregled, preveril zvezo in ukazal pomik proti sredini soteske, potem pa spust skoraj do vode. Sledil je še dvig in pomik nazaj na izhodišče.

Na koncu še pospravljanje in analiza, kjer smo bili enotni, da je vaja v celoti uspela.

Fotografije >>>>

Foto: Peter Z., Janez J., Marko J.