GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Vaja reševanja v zaledenelih slapovih

Deset članov GRS – društvo Ljubljana in ena pripravnica smo strupeno mrzlo in vetrovno soboto, 11.2.2012, na slapu Sapotnik, ki se nahaja med Colom in Podkrajem v Višnjah, izvedli vajo reševanja v zaledenelih slapovih. Plezanje v zamrznjenih slapovih postaja tudi pri nas vedno bolj priljubljeno in ob povečanem obisku moramo žal pričakovati tudi povečanje nesreč pri tovrstnem udejstvovanju.

Zaradi skoraj Himalajskih razmer smo se že pred začetkom vaje srečali z nepričakovano težavo – zamrznjeno ključavnico prtljažnika terenskega vozila, v katerem se je nahajala reševalna oprema. Pohvalno je, da so vsi udeleženi nekadilci, ampak tokrat bi nam vžigalnik prišel še kako prav.

Praktični del vaje je obsegal pristop do točke pod slapom, kjer se nahaja ponesrečeni, izdelavo sidrišča, plezalni vzpon reševalca po slapu do točke nad ponesrečenim, kjer reševalec izdela sidrišče, spust do ponesrečenca, nudenje nujne prve pomoči in prevzem ter spust reševalca in ponesrečenca do dna zaledemelega slapu uporabo Zavore Cik-Cak. Po dokončnem nudenju prve pomoči namestitev ponesrečenega v transportno sredstvo in prenos do reševalnega vozila.

Vaja je potekala v dveh skupinah, hitro in tekoče, vsak od članov je bil v vlogi tako ponesrečenega, kot reševalca.

Preden smo dokončno primrznili na slap je bila vaja zaključena in v prijazni gostilni v Podkraju smo se ogreli in okrepčali, medtem ko so odgovorni vodja vaje Marko Jurič, ter inštruktorja Roman Robas in Janez Levec, podali analizo.