GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Bajdinški slapovi, vaja reševanje iz sotesk

Bajdinski_2017_3V sredo 14.6.2017 popoldan smo imeli člani in pripravniki GRS Ljubljana vajo reševanje iz soteske. Za vajo v Bajdinških slapovih smo se odločili, ker so v bližini grada Turjak, ki je vedno bolj obiskan, je na terenu ki spada pod naše varovanje, jih v opisih poti v tem delu Slovenije velikokrat opisujejo in v teh slapovih še nismo imeli vaj. Spodnja dva slapova sta tudi težje dostopna še posebno po dežju, ker se tu vlaga dolgo zadržuje in za to smo se odločili za vajo v tem okolju.

Reševanje se je odvijalo pri spodnjem četrtem slapu, ki je največji in ima na sredini slapu tolmun tako, da iz zgornjega dela slapu se voda v strmem padu zlije v tolmun in iz njega se izliva vsa voda po širšem kamnitem žlebu v spodnji tolmun, ki po tem kot potok odteče po globeli. Ta slap ima na obeh straneh slapu zahteven teren. Po desni strani slapu smo tudi naredili vrvno ograjo tako, da je dostop do gornjega dela slapu in zgornjega sidrišča žičnice bil v celoti varen.

Scenarij vaje je bil, da se iz desnega roba slapu pri ogledu slapu oseba zdrsne po skalah in poškodovan obleži na rob tolmuna, ki je na sredi slapu– sum poškodbe hrbta in noge.

Na vaji smo to hitro in uspešno opravili s pomočjo vrvne tehnike z izdelavo Tirolske žičnice tako, da smo nosilni vrvi na zgornjem delu statično pritrdili na drevo in ju na spodnjem delu dinamični strani napeli. Izdelati je bilo potrebno še sistem za vpetje reševalca z nosili, z možnostjo pomikanja vzdolž žičnice in spuščanja in dviganja v kanjon. Tako smo lahko ponesrečenca brez velikih pretresov spustili do spodnjega dela slapu. Od kod se je ponesrečenca brez težav preneslo do transporta.

Sledilo je pospravljanje opreme v vozilo.
Po vaji je sledila analiza, kjer smo bili enotni, da je vaja uspela.
Na vaji so sodelovali:

Reševalci: Jurij Nabergoj, Miha Peternel, Dare Alič, Martin Česnik, Helena Škrl, Veronika Rupnik, Igor Krevelj

Pripravniki: Petra Hadalin, Maja Jereb, Nejc Turnšek, Žiga Ašič

Zapisal: Igor Krevelj

Foto: Miha Peternel in Igor Krevelj