GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Vaja alpinistične tehnike – reševanje padlega

Turnc_julij_17_1Predno se začno letne počitnice in dopusti, smo se reševalci ljubljanske postaje še enkrat zbrali in imeli vajo, ki ob uspešni izvedbi velja tudi kot eden izmed pogojev za licenco reševalca.
Popoldan smo se zbrali v plezališču Turnc pod Grmado, v sektorju Garderoba. Po elaboratu smo obdelali reševanje prvega padlega v navezi, spust v primeru poškodovane vrvi in spust manj izkušenega pripravnika (ali nekoga ki se sam ni sposoben alpinistično spustiti po vrvi).

Reševanje padlega je eden najbolj kompleksnih manevrov alpinistične tehnike. Zahteva dobro znanja vrvne tehnike, in tudi precej iznajdljivosti, ki pa se jo od alpinistov in gorskih reševalcev tudi pričakuje. Olajševalna okoliščina da je delo potekalo v plezališču, ki ima navrtana sidrišča je pri večini naletela na odobravanje....
Prenos teže padlega na sidrišče, ki v primeru Garderobe visi v previsu, dvig padlega s škripčevjem, izdelava novega sidrišča za spust in sam spust je pri večini potekal gladko, seveda, pa smo se na koncu vsi strinjali, da nam takšne vaje manjkajo, saj se zaradi neuporabe manevra v realnih situacijah zelo hitro pozabi ves postopek.
Obvladanje spusta v primeru poškodovane vrvi, in spusta manj izkušenega pa je zelo dobrodošlo, saj se je že marsikomu zgodilo, da je padajoči kamen »načel« vrv, ali pa da se soplezalec sam ni bil zaradi različnih razlogov sposoben spustiti po vrvi.
Vsi sodelujoči člani postaje so opravili licenčno preverjanje znanja.
Hvala vse inštruktorjem za pomoč pri izvedbi vaje.

Sodelujoči reševalci:
Robi Hočevar
Primož Bajt
Matjaž Šikovec
Robert Držan
Primož Štular
Miha Peternel

Inštruktorji:
Brane Žorž
Jože Celestina
Tomo Sbrizaj
Igor Krevelj
Roman Robas

Zapisal in foto: Janez Javoršek vodja vaje