GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Vaja Risnik Divača 2018

Vaja_Risnik_2018_12Dan Gorskih reševalcev smo nekateri v našem društvu praznovali delovno in sicer smo v sodelovanju z Reševalci Zdravstvenega doma Sežana smo opravili skupno reševalno vajo. Ta je potekala v udorni jami Risnik v Divači. Gre za udornico s strmimi stenami, ki je nastala z udorom stropa podzemne jame. Povprečna globina udornice je 72 metrov, njen povprečni premer pa 220 metrov. Vsa pobočja udornice Risnik so stenasta, pod njimi pa so melišča, ki segajo do njenega dna. V njeni najbolj strmi in skalnati steni se nahaja tudi opremljeno plezališče.

Vaja je bila zamišljena kot sodelovanje dveh reševalnih služb - Gorske reševalne službe društva Ljubljana - Reševalne skupine Postojna in Reševalne postaje Zdravstvenega doma Sežana. Namen vaje je bil, da se reševalci bolje spoznamo, predvsem zaradi intervencij pri katerih smo in še bomo sodelovali na našem področju, pa tudi kot nadaljevanje sodelovanja, ki se je začelo lani poleti, ko smo se naši reševalci štiri vikende izobraževali na Reševalni postaji v Sežani.

Scenarij vaje je predvideval, da je bila v steni plezališča opažena neodzivna oseba. Reševalci GRS smo prišli do osebe nad steno, do katere se je najprej spustil eden od naših reševalcev in preveril njeno stanje, sledil je spust zdravnice GRS, ki je oškodovanca pregledala, nato pa še naš reševalec z nosili, da so poškodovano osebo skupno lahko namestili v nosila.

Medtem so se reševalci Zdravstvenega doma Sežana po melišču spustili v udornico, kjer so na varnem mestu počakali, da smo jim pripeljali in predali poškodovanega. Tega so nato pregledali in oskrbeli ter imobilizirali. V tem delu vaje so Reševalci Zdravstvenega doma izvedli še svoje interno izobraževanje, ki je zajemalo travma pregled hudo poškodovane osebe in pripravo takšne osebe za transport. To smo z zanimanjem spremljali tudi mi. Sledil je dvig imobiliziranega poškodovanega, pri čemer je bil ta priključen še na monitor in respirator. Pri dvigu je bila zopet prisotna zdravnica GRS, ki je poročala o stanju poškodovanca med dvigom. Sam dvig je zahteval nekoliko več tehničnega znanja, saj je bil poškodovani imobiliziran na zajemalnih nosilih, te je bilo potrebno namestiti v UT nosila, zraven pa pritrditi še monitor in respirator. Dvig ob steni je potekal s pomočjo vitla Kong, ki se v takih situacijah izkaže za nepogrešljiv pripomoček, saj omogoča tekoč dvig, brez nepotrebnih »cukanj«.

Manever spusta in dviga so reševalci Zdravstvenega doma z velikim zanimanjem spremljali z nasprotnega dela doline.

Predviden scenarij vaje bi se lahko tudi čisto realno zgodil. Sicer bi verjetno v primeru težko poškodovane-nezavestne osebe takoj klicali na pomoč helikopter, vendar ta včasih ni dosegljiv in bi tak scenarij zato dejansko lahko postal realnost.

Vaje se je poleg reševalcev Zdravstvenega doma Sežana in njihovega vodje Uroša Nabernika udeležilo še nekaj zdravnikov in direktorica Zdravstvenega doma dr. Tadeja Pogačnik Godnič, pogledat nas je prišla še županja Občine Divača, Alenka Štrucl Dovgan, saj je bila vaja na njihovem terenu, oglasil pa se je tudi predstavnik Občine Hrpelje-Kozina Robert Kastelic, ki je na tej občini zadolžen za področje civilne zaščite. Tudi tega sodelovanja in zanimanja občin za naše delo smo zelo veseli.

Napisala: Helena Škrl
Fotografije: Andrej Humar (ZD Sežana), Helena Škrl