GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Vaja zimska tehnika reševanja - Snežnik

Turni smučar se je spustil z vrha Snežnika po severnem pobočju, po 100 metrih je na trdem snegu padel in drsel ter se prevračal več kot 200metrov. Na manjši uravnavi se je hudo poškodovan ustavil. Vremenske razmere ne dopuščajo reševanja s pomočjo helikopterja.

To je bil scenarij namišljene intervencije, ki se na območju Snežnika lahko dejansko zgodi. Severno pobočje je namreč zelo popularno pri smučarjih. Naklonina pobočja se giblje med 30 in 45 stopinjami. 

Reševalna skupina RS Ilirska bistrica ima v koči na Snežiku shranjeno vso potrbno tehnično opremo za zimsko tehnično reševanje. Udeleženci vaje so pri koči setavili reševalni čoln AKI. Med tem je druga ekipa pripravila prva dva sidrišča za štafetni spust reševalca z nosili proti namišljenem ponesrečencu, kjer je že reševalec in zdravnik. Ker je bilo zadostno število reševalcev, so se lahko sidrišča pripravljala precej vnaprej. Spust reševalca z nosili je potekal tekoče in hitro. Ko je reševalec z nosili prišel na mesto namišljenega ponesrečenca je sledil še dvig do vrha. Spusta in dviga je bilo po grobi oceni za 200 višinskih metrov, tako da je vsak od udeležencev vaje imel možnost izvesti vse manevre, ki so potrebni pri tovrstnem reševanju. 

Analiza z okusnim zaključkom je potekala v planinskem domu na Sviščakih, kjer so nas prijazno pogostili.