GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Dan reševalcev, Mojstrana

V soboto 15.6.2019 se je v Mojstrani v sklopu praznovanja vsakoletnega Dneva gorskih reševalcev odvijalo tudi tekmovanje v prvi pomoči za reševalce postaj oz. društev GRS.

Tekmovanja so se iz našega društva udeležile kar tri ekipe s petimi tekmovalci, kar je za našo postajo že lep uspeh. Tako kot že nekaj preteklih let pa se nam je pridružila tudi Ana Trnkoczy iz GRS Bovec, prvič pa smo letos v ekipi imeli tudi člana GRS Jezersko, Ažeta Šenka.

Ekipe so sestavljali:

Ljubljana I

Tine Ščuka (vodja), Helena Škrl, Martin Česnik, Jurij Nabergoj, Anže Šenk

Ljubljana II

Igor Krevelj (vodja), Žiga Ašič, Lidija Honzak, Janez Javoršek, Nejc Turnšek

Ljubljana III

Jože Celestina (vodja), Gašper Rak, Ana Trnkoczy, Saso Joul Borišek, Robi Držan

Tekmovanje se je odvijalo pred Planinskim muzejem v Mojstrani in je bilo zanimivo tudi za gledalce saj so si lahko od blizu ogledali delo ekip na vsakem od štirih delovišč. Eno od teh je bilo tehnično, kjer smo morali pokazati znanje vrvne tehnike, na ostalih treh pa je bil poudarek na prvi pomoči. Prav vse ekipe so delale zavzeto, k temu pa so pripomogli tudi ponesrečenci - statisti, ki so se vživeli v svojo vlogo. Delo ekipe na posamezni točki je vsakokrat ocenjeval nekdo od zdravstvenih delavcev - članov GRS.

Tekma je potekala tekoče in ob odličnem znanju vseh ekip je po seštevku točk prvo mesto pripadlo ekipi GRS Škofja Loka, drugo mesto GRS Koroške in tretje mesto GRS Ljubljana II. Ekipa Ljubljana I je zasedla osmo mesto, Ljubljana III pa deseto mesto, kar je zelo lep ekipni uspeh. Pri tem je potrebno poudariti, da so bile ekipe, ki so letos nastopale na tekmi, v znanju nudenja prve pomoči zelo izenačene.

Po končani tekmi prve pomoči je bila še prikazana vaja reševanja v gorah na klasičen način in s pomočjo helikopterja Slovenske vojske. Prva reševalna vaja je potekala v ostenju Grančišča, s katerega je bila speljana tirolska žičnica za prevoz ponesrečenca v neposredno bližino Planinskega muzeja. Vaja s helikopterjem je potekala na travniku nasproti planinskega muzeja. Pri vaji s helikopterjem je sodelovala tudi zdravnica reševalka letalka dr. Veronika Rupnik, članica GRS Ljubljana in ta dan je po opravljenem izpitu za zdravnico reševalko letalko ravno prvič dežurala v helikopterski reševalni službi.

Obe vaji sta bili za gledalce, pa tudi za nas, reševalce, zanimivi, saj smo imeli celoten njun potek kot na dlani.

Dan reševalcev se je zaključil s podelitvijo priznanj tekmovalcem in podelitvijo diplom ter značk novim gorskim reševalcem.

Helena Škrl
Igor Krevelj