GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Zimska vaja GRS društva Ljubljana

Začetek mrzlih dni v lanskem novembru je obetal lepo, zasneženo zimo. Sneg je pobelil skorajda tudi vse nižine, a glej ga zlomka, kot že nekaj zim, je tja do »resne« koledarske zime sneg le še visoko v hribih. Nižje si z njim ne moremo kaj dosti pomagati. Ko kamniški reševalci potarnajo, da se tudi starejši ne spomnijo, da bi sredi zime bili prisiljeno oditi na vajo izven Kamniških hribov...?

Reševalci GRS Ljubljana smo se v nedeljo, 2. februarja v številni zasedbi odpravili na Vršič, kjer smo izvedli zimsko vajo.
Štiri točke vaje so prevzeli naši inštruktorji.
Štafetni spust, prerez snežne odeje in metode za preizkus stabilnosti(CT in Norveška metoda), iskanje zasutega pod plazom z plazovno žolno in sondiranje z izkopavanjem.

Hvala vsem inštruktorjem za pomoč pri izvedbi vaje.
Vsebino elaborata vaje je bilo potrebno razložiti, preveriti znanje, nazorno pokazati novosti in predebatirati ogromno tem.
Sodelovalo je 8 inštruktorjev, 25 reševalcev in trije pripravniki.

Celodnevno delo je pustilo posledice in po uspešno izvedeni vaji smo posedli za mize v Erjavčevi koči, kjer so nas dobro in obilno postregli. Hvala.

Lep sončen zimski dan nad Vršičem je minil v resnem ambientu - resnega dela. Mimoidoči so bili zelo zadovoljni, da je v bregu pod Malo Mojstrovko veliko slovenskih gorskih reševalcev. Občutek, ko vedo, da so streljaj daleč izurjene ekipe za reševanje je zelo lep... posebej še, ko spoznajo, da se nesreče dogajajo vsem in vsakomur!

Vodja vaje: Janez Javoršek