GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Reševalna vaja s pomočjo helikopterja

Helikopterska vaja 2012_1V četrtek 10. maja smo izvedli reševalno vajo s pomočjo helikopterja. Vaja je bila na vojaškem poligonu Poček pri Postojni, ki se nahaja približno na sredini področja, ki ga pokriva ljubljanska postaja GRS.

Termin vaje je bil določen že lani jeseni, zato nas je ugodno vremenska napoved še toliko bolj razveselila. V vročem popoldnevu je na Poček priletel policijski helikopter. Inštruktorja letalskega reševanja Andrej in Aleš Robič iz GRS Kranjska Gora sta najprej razložila, kako moramo reševalci delati, kadar na reševalni akciji sodeluje tudi helikopter. Potem smo pisali kratek teoretični preizkus znanja.

Sledil je najbolj atraktiven del vaje, praktično delo s helikopterjem. Vsi udeleženci vaje so opravili vstopanje inHelikopterska vaja 2012_3 izstopanje pri prizemljenem in lebdečem helikopterju ter vnos nosil UT2000 s ponesrečencem. Praktični del sta ves čas nadzirala oba inštruktorja in domača reševalca letalca. Na koncu smo opravili še nekaj dvigov reševalcev v helikopter z elektromotornim vitlom.

Helikopterska vaja 2012_4Po končani vaji smo opravili še analizo. Oba inštruktorja sta povedala, da je vaja potekala disciplinirano in brez večjih napak. Opozorila sta le, da morajo biti reševalci zelo previdni pri vnosu nosil v lebdeči helikopter, saj takrat noga hitro zaide pod sanko. Če bi v tistem trenutku helikopter nenadno izgubil višino in pritisnil na reševalčevo nogo, bi ga hudo poškodoval.

Edina pomanjkljivost vaje je bila omejitev števila udeležencev. Zaradi varnostnih razlogov na vaji lahko sodeluje največ 30 članov. Na naši postaji 50 članov sodeluje vsaj na eni reševalni akciji na leto, tako da so se vaje lahko udeležili le najbolj aktivni.