GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Vaja Rakov Škocjan 2012

VajaRakovSkocjan_23V soboto, 20.10.2012, smo člani GRS Ljubljana in GRS Ljubljana, Skupina Postojna, v divjem okolju krajinskega parka Rakov Škocjan,  izvedli vajo reševanja iz soteske v sodelovanju z NMP Postojna. Cilj vaje je bil uskladiti delo gorskih reševalcev in medicinskega osebja za gorsko reševanje na težko dostopnem terenu.

Vaja smo izvedli na območju Malega naravnega mostu v Rakovem Škocjanu, ki je nudilo idealno okolje za vajo tovrstnega reševanja, saj so naravni elementi (drevesa) nudili pogoje za izdelavo sidrišč žičnice, sam spust pod naravni most (v »sotesko«) pa je bil zaradi višine (42 m) tudi atraktiven.

Vaja se je izvedla ob predvidevanju, da se v steni soteske nahaja poškodovana oseba, do katere se z vrha soteske spusti reševalec, ji nudi prvo pomoč in se skupaj z njo spusti na dno soteske. Tam ju pričaka drug reševalec z nosili in helikoptersko vrečo, v katero reševalca nato skupno namestita ponesrečenca. Ponesrečenca se nato s pomočjo žičnice dvigne iz soteske in premesti na nižje ležeči breg, kjer ga prevzame medicinsko osebje NMP.

Pri tem je sodelujoča zdravnica predvsem poudarila, da je pomembno, da člani GRS, ki so pri poškodovancu navadno prvi, vzamejo vse potrebne podatke (ime, starost, mehanizem nastanka poškodbe, kaj ga boli, podatke o jemanju zdravil, morebitne alergije itd.), ki so ključnega pomena za uspeh zdravljenja, predvsem v primeru kasnejše nezavesti poškodovanega.

Ob analizi vaje smo se strinjali, da so takšne vaje pomembne tudi zato, da se vsaka od ekip, GRS in NMP, podrobno seznani z delom druge, da lahko v primeru dejanske nesreče na težko dostopnem terenu združimo znanja tako, da reševanje poteka kar najhitreje in najučinkoviteje.

Napisala: Helena Škrl