GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Zimska vaja - Snežnik

Zimska vaja Snežnik 2014_8Sredi marca smo člani Društva gorske reševalne Službe Ljubljana na zadnjih krpah snega pod Snežnikom izvedli vajo iz zimske tehnike reševanja. Vaja je bila tudi pogoj za registracijo – zimski del. Cilj vaje je bil utrjevanje in pregled doseženega tehničnega znanja, telesne in psihične pripravljenosti za intervencije, ki zahtevajo zimsko reševanje in reševanje iz plazov.

Razdeljeni v tri skupine smo na prvi točki izvedli štafetni spust s sidrišči s pomočjo cepinov, s poudarkom na pravilni pripravi vsakega od tehničnih elementov spusta (pripravi sidrišča, sestavljanje nosil UT, komunikacije med reševalci ...). Na drugi delovni postaji smo ponovili označitev plazu, sondiranje in sistematični odkop zasutega, obenem smo obnovili tudi znanje celotnega postopka, od prihoda na plazišče dalje, vključno z oceno nevarnosti. Tretja delovna točka je zajemala iskanje zasutega v plazu s plazovno žolno. Delo na tej točki smo opravljali posamično, iskalo pa se je dve zasuti osebi.

Kljub temu, da je bila prisotnost na vaji obvezna le za člane, se je vaje udeležilo tudi veliko število pripravnikov.

Analiza je pokazala, da je bila vaja uspešna, reševalni postopki pravilno izvedeni in inštruktorji zato posebnih pripomb niso imeli.

Fotografije >>>>

Napisala: Helena Škrl

Foto: Primož Bajt