GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Vaja stenskega reševanja – plezališče Renke

Vaja Renke 2014_28Kljub neugodni vremenski napovedi se nas je v nedeljo, 18.5.2014, na licenčni vaji stenskega reševanja v plezališču Renke zbralo kar veliko število pripravnikov in članov GRS Ljubljana.

 

Plezališče, v katerem naj bi se po scenariju zgodila nesreča, se nahaja na severnem bregu reke Save med Litijo in Zagorjem. Specifičen teren smo spoznali že na vaji lani septembra, ko smo s pomočjo droga Stelvio izvedli stensko reševanje, zato smo se letos malce bolj osredotočili na sam transport ponesrečenca v CMC nosilih po strmem terenu v gozdu nad plezališčem do gozdne poti in naprej do vasi.

Vaja je predvidevala, da si je plezalec v steni ob padcu poškodoval koleno, soplezalec ga je spustil do sidrišča na polici in zavaroval. Dva reševalca – predhodnica sta se spustila preko stene do ponesrečenca, ocenila situacijo, ponesrečencu nudila prvo pomoč ter ga dodatno zavarovala. Med tem časom je ekipa reševalcev po strmem in zaradi blata drsečem terenu nad steno naredila vrvno ograjo in sidrišči ter spustila reševalca z nosili preko stene. Ko je bil poškodovanec uspešno nameščen na nosilih je sledil dvig in previden prenos preko roba stene, nato pa, s pomočjo vrvi na dveh dodatnih sidriščih, še prenos poškodovanca v nosilih po strmem terenu v gozdu. Pri tem smo se odločili za montažo kolesa na CMC nosila, vendar je bil transport kljub vsemu za reševalce precej naporen.

Analiza je pokazala, da je bila vaja dobro izvedena, predlaganih pa je bilo nekaj popravkov, s katerimi bi lahko v realni situaciji skrajšali čas reševanja.

Napisala: Helena Škrl

Fotografije: Janez Javoršek, Peter Zupančič

Fotografije >>>>